Eesti Vabariigi 102. sünnipäeva pidulaud väärib nii erilisemaid kui traditsioonilisi eesti maitseid. Kilu ja heeringa kõrval on sült meie toidutraditsioonis auväärsel kohal ja igati peolaule sobiv toit. Valmista Oskari süldi juurde paar rikkalikku salatit, serveeri musta leiba, mädarõigast ja sinepit. Lihtsalt eriline sünnipäevalaud ongi kaetud!

Kaks maitsvat salatiretsepti Tuuli Mathisen'i blogist leiad siit:

Toekas kartulisalat krõbeda peekoniga

Tükelda nii kartul, sibul kui ka kurk parajalt jämedalt, sest siia salatisse sobivad sel moel tükeldatud koostisained paremini. Salatikaste maitsesta sinepi ja mädarõikaga ning soovi korral võid salatikastmele lisada ka tibakese suhkrut.

Kogus: 4-le
1 kg väikesi kartuleid, keedetuna
150 g Oskari E-vaba suitsupeekonit
1 punane sibul, poolratastena
2 hapukurki või marineeritud kurki, tükeldatuna
2-3 sl kappareid
Hakitud rohelist sibulat
Hapukoorekaste:
100 g hapukoort
100 g majoneesi
1 tl sinepit
1 tl mädarõigast
Soola ja pipart

Keeda, jahuta ja vajadusel koori kartulid. Tükelda jämedalt. Tõsta peekon pannile, lase rasval välja sulada ja küpseta siis krõbedaks. Tükelda väiksemaks. Tõsta kaussi kartul, peekon, sibul, hapu- või marineeritud kurk ja kapparid. Sega omavahel salatikastme ained ja maitsesta soola ja pipraga. Kalla salatikaste salati koostisainetele ja sega läbi. Serveerides lisa hakitud rohelist sibulat.

Värske salat kartuli ja vutimunadega

Selline salat sobib hästi pidulauale sättimiseks, aga rõõmustab silma ja kõhtu ka argiõhtul, kus saab ära kasutada näiteks eelmisest päevast järele jäänud kartulid ja keedetud munad. Koos Oskar Lihatööstuse kanasüldiga taldrikule tõstetult on tulemuseks üsna rasvavaene ja samas valgurikas maitsev söögikord.

Kogus: 4-le
1 Rooma salati pea, väiksemateks tükkideks rebituna
200 g kirsstomateid, poolitatuna
400 g keedetud minikartuleid, poolitatuna
10 vutimuna, keedetuna (keeda vutimunasid 2 minutit 30 sekundit)
Salatikaste:
1 tl mett
1 tl sinepit
1-2 sl sidrunimahla või veiniäädikat
4 sl oliiviõli
Soola ja pipart

Sega esmalt kokku salatikastme ained. Rebi salat väiksemateks tükkideks, sega poolitatud kirsstomatite ja kartulitega. Kalla juurde ega salatikaste ja sega läbi. Laota vaagnale või taldrikule. Säti sinna peale poolitatud vutimunad. Viimistle soola ja pipraga.