Armastatud supiklassika 

Lemmiksupp borš

Vitamiinidest pakatav vene köögi klassik lööb süües põsed mõnusalt õhetama ja toob naeratuse näole. Lisaks köögiviljadele on Sul kiireks supiteoks tarvis Oskari rebitud veiseliha, kvaliteetseid puljongikuubikuid (saad mahepoest), ohtralt köögivilju, tomatipastat, musti ploome ja kindlasti maitserohelist.

Köögiviljad, mida vajad: 1 kg peeti, 6 keskmist kartulit, 2 sibulat, 1 porgand, ¼ valget peakapsast, paar vart varssellerit, 5 küüslauguküünt, värsket peterselli, tilli ja rohelist sibulat.

Lisaks:
3 sl tomatipastat, 50g kuivatatud ploome, 1 sl (või rohkem) soola, 1 sl suhkrut, 3spl õunaäädikat, musta pipart, 2 nelgitera, 3 loorberilehte.

Serveerimiseks hapukoort ja musta leiba.

Valmistamine:
Vali sobivas suuruses pott. Arvesta kööviljade kogusele ca 3,5 l kuuma vett. Lahusta selles puljongikuubikud.
Keeda peedid (selleks kulub umbes tund aega), koori, riivi ja lisa õunaäädikas, et peet säilitaks oma kauni värvuse. Pane riivitud peet kõrvale. Koori ja tükelda kartul. Haki kapsas ja varsseller, lõika sibul ribadeks ja riivi porgand.
Prae sibul ja porgand õlis poolpehmeks. Lisa tomatipasta ja hauta veel veidi aega.
Lisa puljongile praetud sibul ja porgand, mustad ploomid, loorber, nelgiterad ning keeda viis minutit. Lisa kartulikuubikud ja kapsas, varsseller ning keeda 10 minutit.
Edasi lisa riivitud peet ja keeda veel viis minutit. Sega hulka Oskari rebitud veiseliga, maitsesta soola-suhkru, äädika ja musta pipraga ning tõsta tulelt.
Haki küüslauk ja ürdid ning lisa supile. Kata pott kaanega ja lase vähemalt 10 minutit enne serveerimist maitsestuda.

Serveeri hapukoore ja musta leivaga.

Pildi ja retseptiidee eest aitäh Auli Kaldaru https://www.facebook.com/auliblogi/.

Retseptiinspiratsioon mustade ploomide osas: Roman Zaštšerinski