intro_evaba

MIS ON E-AINED?
Räägime siin säilitus-ja maitseainetest.
Kuidas valmivad Oskari E-vabad tooted.

       Lihatoodetes enim kasutatavad lisaained             

  • Toiduvärvid – ained, mis parandavad toidu värvust või annavad toidule värvi.                 
  • Säilitusained ehk konservandid – ained, mis pikendavad toidu säilimisaega kaitstes seda mikrobioloogilise riknemise eest.
  • Antioksüdandid – ained, mis pikendavad toidu säilimisaega kaitstes seda oksüdeerumisprotsessidest tingitud riknemise eest.
  • Emulgaatorid – ained, mis muudavad toidus kaks või enam segunematut koostisfaasi homogeenseks emulsiooniks või säilitavad tekkinud emulsiooni.
  • Stabilisaatorid – ained, mis säilitavad toidu füüsikalis-keemilist seisundit (sealhulgas kahe või enama segunematu faasi ühtlast dispersiooni) ning säilitavad või tugevdavad toidu värvust.
  • Lõhna- ja maitsetugevdajad – ained, mis tugevdavad toidule omast maitset ja lõhna.           
  • Happesuse regulaatorid – ained, mis muudavad või reguleerivad toidu happelisust või aluselisust.
  • Pakendamisgaasid – gaasid (välja arvatud õhk), mis surutakse pakendisse enne toidu pakendamist, pakendamise jooksul või pärast pakendamist.

  • Oskar ja E-vabad tooted

AS Oskar LT alustas E-vabade toodete valmistamist 2008. aasta sügisel. Esialgu ei olnudki toodete 100%  E-vabadus prioriteediks, pigem oli meie tootearenduse idee tõeliselt maitsev täislihatoode. Rääkides E-vabadest toodetest, on oluline vahet teha kahel erineval grupil. Nimelt tuntakse kahte erinevat tehnoloogiat:

1. Toodete valmistamisel ei kasutata E-ainete nimekirjas märgitud tooteid, kuid need ained tekivad hilisema tootmisprotsessi käigus ikkagi.
2. Toodete valmistamisel kasutatavad materjalid ei sisalda ühtegi E-d ja neid aineid ei teki ka hilisema tootmisprotsessi käigus. 

Vastavalt kasutatud tehnoloogilistele lahendustele peab see vahe olema ka selgelt märgistusel välja toodud. Suur vahe on märgistustel „Ei sisalda E-aineid” või „Toodete valmistamisel pole kasutatud E-aineid”. Oluline on toote valmistamiseks kasutatud tehnoloogiate erisustest aru saada ka sellepärast, et „tõeliselt” E-vabade maitse-, lõhna-, värv- ja sidusainete saamine loodusest ja muutumatuna säilitamine on kulukas.

Kuidas valmistatakse E-vabasid tooteid?

E- vabade toodete valmistamiseks on vaja:                                    

  • Kvaliteetset, kõrge valgusisaldusega toorainet
  • Toiduhügieeni
  • Korralikke tehnoloogilisi seadmeid
  • Naturaalseid maitseaineid.

1. Antioksüdante, milleks on puuvilja pulber, mureliekstrakt, sest see on kõrge C vitamiini sisaldusega.
2. Maitsetugevdajaks kasutatakse pärmiekstrakti.
3. Maitseaineteks on pipar, ingver, muskaat ja koriander.
4. Siduvuse ja värvuse moodustajana kasutatakse kambuutšat. (ingl. Kombucha).

Kambuutša on fermenteeritud tee, mida kasutatakse ka meditsiinilistel eesmärkidel. Kambuutša puhul on täheldatud olulist mõju hepatiidi ravimisel. Kambuutša koostisosad:

  • orgaanilistest happed
  • B-vitamiin
  • aktiivsed ensüümid
  • etüülalkohol (0,5%).

Kambuutša toime lihatoodetele. 
Lihatoodetes avaldub kambuutša toime siduvuse tekitajana ja värvuse moodustajana, ta asendab nitriteid ja nitraate.

 

E-vabad grillpadrunid (eestvaade)